top of page
  • Foto van schrijverBarbara

Retro en vintage: wat is het verschil?

Af en toe krijg ik de vraag: ‘wat is het verschil tussen retro en vintage?’. Veel mensen gebruiken de termen door elkaar, dus het is logisch dat er verwarring ontstaat. Bij Lefft Vintage verkopen we zowel retro als vintage en het is natuurlijk leuk om te weten wát je dan precies koopt. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen.


Vintage: uit de jaren '50 tot '80

De term ‘vintage’ wordt gebruikt voor authentieke artikelen die minimaal 30 jaar oud zijn. Ze komen uit de jaren ‘50, ‘60, ‘70 en begin jaren ‘80. Dit kan van alles zijn: meubelstukken, kleding, stofjes, schilderijen, vazen en andere spullen voor huis, tuin en keuken. Als een item de term ‘vintage’ draagt, betekent het ook dat het zeer kenmerkend is voor de betreffende periode. Dus een vintage jaren ‘60 kastje komt ook echt uit de jaren ‘60 en hoort ook in die periode thuis qua stijl.Retro: gebaseerd op vroeger

Retro is een afkorting voor ‘retrospectief’. Dat betekent letterlijk: terugkijken. Retro artikelen zijn spullen van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op artikelen uit de zestiger en zeventiger jaren. Het verschil met vintage is dus dat retro lijkt op wat in die tijd de stijl was en dat vintage ook daadwerkelijk uit die tijd komt. Vaak is het ontwerp van retro producten ook aangepast aan de wensen die wij nu hebben. Bijvoorbeeld een retro jaren ‘70 radio waarop je in een verborgen vakje je smartphone kan aansluiten.


Kortom: vintage is echt oud en retro is nieuw ontworpen, geïnspireerd door ontwerpen van vroeger.


Lefft: retro én vintage Bij Lefft Vintage verkoop ik voornamelijk vintage. Ik hou van mooie en unieke stukken uit de jaren ‘50, ‘60, ‘70 en ‘80. Een mooi en doorleeft stuk blijft nou eenmaal speciaal. Een vintage item heeft geschiedenis en karakter. Stel je alleen al eens voor wat ze allemaal hebben gezien of gehoord!


Natuurlijk is niet elk vintage item per definitie mooi en van goede kwaliteit. Ik struin al jaren alle markten en winkels af naar de mooiste items en heb er echt oog voor gekregen. De kwaliteit van items die ik verkoop moet hoog zijn. Ik koop geen items die beschadigd zijn, tenzij dat juist waarde toevoegt aan het vintage karakter van een item. Zoals leren items die mooier worden met de jaren.


Gelukkig zijn vintage items vaak van hele goede kwaliteit. Veel artikelen uit de sixties en seventies werden anders gemaakt dan nu en dit zorgde vaak voor betere kwaliteit. Mensen gingen vroeger in het algemeen zuiniger met hun huisraad om en verwachtten een langere gebruiksperiode. Veel oudere spullen zijn daarom op het oog en qua werking nog in een kwalitatief goede en mooie staat.


Daarnaast hebben we ook retro items en is zeker de kleding die we in de winkel in Houten verkopen niet allemaal vintage, maar wel tweedehands. In elk geval zijn alle items allemaal mooie stukken en in zeer goede staat.


Tweedehands en antiek Dan zijn er nog twee termen die vaak in verband worden gebracht met vintage: tweedehands en antiek. Voor de volledigheid is het goed om te weten wat het verschil hiertussen is.


Een nieuwe eigenaar

Het gebeurt ook vaak dat vintage wordt omschreven als tweedehands. Officieel klopt dat natuurlijk wel, want een vintage item die je bij ons koopt heeft altijd een vorige eigenaar gehad. Toch is de term tweedehands niet bedoeld voor vintage items. Tweedehands items zijn items die na de jaren ‘80 (inmiddels wordt ook vaak vanaf de '90 geteld) zijn gemaakt en nu van eigenaar wisselen.


Echte oudjes

Als ik dan toch bezig ben, kan ik je net zo goed alles vertellen! Een antiek item is écht oud, je mag iets pas antiek noemen als het ouder is dan 100 jaar. Daarbij wordt vaak de eis gesteld dat antieke producten handgemaakt zijn. Deze items verkoop ik niet vaak. Als ik ooit zoiets bijzonders op de kop tik, zal ik dat zeker op Instagram delen.


Wist jij al wat het verschil tussen vintage en retro was? En heb je vintage of retro items in huis? Je kunt het in een reactie laten weten, ik ben benieuwd!

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page